Neotango namesto Umetnosti Vojne

Težko spremljava, kam gremo v trenutni globalni politiki spodbujanja vojne. In če ste osebno kakor koli povezani s kulturo tanga ali s katerokoli plesno kulturo, veste da je absurdno, kako lahko kot preprosti ljudje različnih narodnosti sobivamo in plešemo na plesišču (pisti), medtem ko vlade kuhajo konflikte. Zato ponujava svojo idealistično vizijo za pot naprej kot plesalca.


Kot vsi vemo, je »Umetnost vojne« Sun Tzuja klasično besedilo o strategiji in vojaški taktiki, ki ga voditelji po vsem svetu uporabljajo kot filozofski vodnik. In kaj bi se zgodilo, če bi se svetovni voditelji namesto v »Umetnosti vojne« rešitve iskali v tangu? Tango je ples strasti, povezanosti in zaupanja. Od vsakega udeleženca zahteva, da opusti svoj ego in se prepusti ritmu in gibom svojega partnerja. Je gibalna metafora za način, na katerega bi morali pristopati h konfliktom v lastnem življenju in v svetu.


Če bi svetovni voditelji sprejeli filozofijo tanga, bi bilo možno, da bi kot družba dosegli metamorfozo načina, kako obravnavamo konfliktne situacije. Opustili bi svoj ponos, drug drugega videli v drugačni luči ter aktivno iskali skupne točke in rešitve preden bi prišlo do trenj. Tango v praksi kaže, da imamo vsi sposobnost povezovanja in razumevanja, ne glede na to, kako različni se morda zdimo drug drugemu. Spomni nas, da je v konfliktu pomembno, da poskušamo videti situacijo iz perspektive drugega in si skupaj aktivno prizadevati za rešitev.


Zato bi se morda naslednjič, ko smo v sporni situaciji spomnili, da v tangu strmimo proti so-kreaciji namesto da dovolimo, da nas razlike ločijo. V svetu, kjer vsi plešejo tango, morda filozofsko delo »Umetnost vojne« sploh ne bi bilo potrebno, oziroma bi nas le spominjalo, da to ni pravi način reševanja konfliktov. In kdo ve, morda dosežemo, da bo plesanje tanga obvezno za vse politike na svetu.


Zato vas prosiva, da preberete to najino misel, nato pa zaplešete tango (ali katerikoli drug ples, če niste plesalec tanga) ali vsaj poslušate glasbeni miks v povezavi. V dvojnosti sporočil, ki jih vsebuje glasba na eni strani in gibanju vašega telesa na drugi, sprostite morebitni negativizem in razmislite, kako lahko vsi skupaj aktivno spremenimo našo globalno družbo.



Blaž & Andreja


#tango #neotango #ples #vojna #politika #svet #ukrajina #konflikt #mir #misel #razmislek #geopolitika #filozofija #pristop #rešitev

Če predvajanik ne deluje klikni na povezavo: https://www.mixcloud.com/.../neotango-instead-of-art-of-war/