Pogosta vprašanja

Odgovori na pogosta vprašanja, ki se pojavljajo pred odločitvojo, da bi zaplesali argentinski tango v Studiu BA Tango

Želela sva začeti s tangom pri vas, pa ni bilo mogoče, ker niste imeli razpisanega začetnega tečaja…

Res je, da začetni tečaj razpišemo največ trikrat v sezoni, ker imamo urnik napolnjen s tečaji na višjih stopnjah in se preprosto težko najde razpoložljiv termin. Ker so tečaji precej strukturirani, se jim je navadno, vsaj na osnovnih stopnjah, težko priključiti.

Predvsem iz tega razloga smo v studiu razvili “Ekskluzivni program učenja”. Gre za individualno sestavljen program, s katerim omogočimo najbolj optimalno učenje posameznika oziroma posameznega para, lahko tudi skupine. Če vas zanimajo podrobnosti o tej novosti, nas prosim kontaktirajte.

V drugi šoli sem opravil začetni in nadaljevalni tečaj. Kateremu tečaju bi se lahko priključil pri vas?

Možnosti je več.

Sistem učenja se po različnih plesnih šolah razlikuje, v vsakem primeru pa v vsaki dobite neko osnovno znanje.

Ena izmed možnosti je, da se priključite izpopolnjevalnemu tečaju. Zanimivo je, da se veliko plesalcev oziroma plesalk, ki pridejo iz drugih plesnih šol, odloči pri nas začeti kar z začetnim tečajem.

Lahko se pridružite vadbenim uram solo tehnike ali komunikacije v paru, ki so izjemno koristne na vseh nivojih. Lahko se prijavite tudi na katero izmed razpisanih vikend delavnic.

Nekateri se odločijo pridružiti se tečaju ali delavnici “Vals in milonga”, kjer se bolje spoznate tudi z drugima dvema plesoma, ki se plešeta na milongah.

Če si želite v tangu več igrivosti in ustvarjalnosti, se lahko takoj priključite tečaju “Struktura kot osnova za improvizacijo”, na katerem spoznavamo osnovne koncepte tanga nueva.

Ker imamo v Studiu BA Tango strukturiran program tečajev in je različnih tečajev relativno veliko, ni nujno, da se željen oziroma izbran tečaj v danem momentu izvaja. Predvsem iz tega razloga smo uvedli novost – “Ekskluzivni program učenja” , kjer glede na vaše predhodno znanje in želje sestavimo individualni program dela.

Koliko časa traja en tečaj?

Tečaj traja približno dva meseca, vsebuje 8 vaj po 2 pedagoški uri.

Koliko časa obstaja Studio BA Tango?

Studio BA Tango je plesni studio z najdaljšo tradicijo argentinskega tanga v Sloveniji. Obstaja od leta 1996. Sprva je deloval v Tomačevem, leta 2007 se je preselil na Vidovdansko, od leta 2009 pa deluje na Mesarski cesti 4, v Ljubljani.

Sprva so bile v njem organizirane tako imenovane praktike, kjer so plesalci lahko zaplesali tango ali pa se na vodenem delu (vodena praktika) naučili osnov argentinskega tanga. Prav tako so tu gostovali prvi učitelji argentinskega tanga v Sloveniji, večina učiteljev tanga v Ljubljani pa je tu začela svojo plesno pot.

Kje se nahaja Studio BA Tango?

Studio BA Tango se od leta 2009 nahaja na Mesarski cesti 4, v centru Ljubljane.

Kje lahko dobim plesne čevlje?

Ponudba čevljev, v katerih lahko plešete tango, je velika. Vendar pa večinoma to niso plesni čevlji (prodajajo se sicer kot tango čevlji), ker so pretrdi in v njih noge bolj trpijo.

Priporočamo prave plesne čevlje. Pri nas jih izdeluje Čevljarstvo Peta, ki ima nekaj modelov za tango iz linije Baires, lahko pa si tango čevelj oblikujete sami. Lahko kupite tudi plesne čevlje za standardne in latinsko-ameriške plese. Že izdelane plesne čevlje lahko kupite tudi v plesni trgovini Salsa.

Kdo vodi Studio BA Tango?

Studio BA Tango sta ustanovila in ga vodita Blaž Bertoncelj in Andreja Podlogar – profesionalna plesalca, koreografa in plesna pedagoga, registrirana na Ministrstvu za kulturo.

Sta edina slovenska plesalca argentinskega tanga, ki jima je Ministrstvo za kulturo priznalo bistven prispevek k uveljavljanju argentinskega tanga kot umetniške oblike pri nas in tudi v mednarodnem prostoru.

Kdo poučuje v Studiu BA Tango?

Poučujeta Blaž in Andreja.

Kakšne so reference učiteljev s področja poučevanja?

Blaž in Andreja sta kot profesionalna plesalca, koreografa in plesna pedagoga, registrirana na Ministrstvu za kulturo.

Blaž in Andreja redno obiskujeta Buenos Aires od leta 1998 dalje in se izobražujeta pri priznanih učiteljih.

Leta 1999 in 2006 sta se udeležila najbolj referenčnega kongresa tanga v Buenos Airesu – CITA (Congresso International De Tango Argentino).

Leta 2006 sta opravila intenzivno izobraževanje za učitelje argentinskega tanga pri priznanem učitelju in utemeljitelju tanga nueva Gustavu Naveiri, v Buenos Airesu.

Od leta 2009 sta člana AMBCTA (Asociation de Maestros, Bailarines, Choreographos de Tango Argentino) – Združenja učiteljev, plesalcev in koreografov argentinskega tanga, ki je registrirano v Argentini.

Redno poučujeta od leta 2001 tako v Ljubljani kot v tujini.

Blaž Bertoncelj je diplomiran plesalec in učitelj plesa in poučuje na Akademiji za ples, v Ljubljani.

Andreja Podlogar je od leta 2010 habilitirana kot višja predavateljica na Akademiji za ples, v Ljubljani.

Sta edina slovenska plesalca, ki sta bila večkrat povabljena na gostovanje v Buenos Aires – dvakrat s strani Ministrstva za kulturo v Argentini in enkrat na Festval Cambalache (Festival tanga, plesa in gledališča).

Ostale njune reference najdete na: BA Tango uradni strani, Wikipediji, Sigledal

Vse njune reference so podkrepljene z različnimi dokumenti in dokazili (članki, priporočila, itd.).

Kaj je Vals?

Vals je ples v 3/4 taktu, ki se je razvijal vzporedno s tangom in se poleg tanga in milonge pleše na plesnih večerih, t.i. milongah ali neolongah.

Kaj je tango nuevo?

Marsikdo tango nuevo zamenjuje z odprtim stilom plesa, kar je zgrešeno.

Odprt stil plesa obstaja že od samih začetkov tanga. Vrsto priznanih plesalcev v preteklosti je plesalo v odprtem objemu.

Tango nuevo ni nova forma argentinskega tanga, pač pa utemeljuje strukturo, ki so jo v 90-ih letih postavili utemeljitelja tanga nueva, Gustavo Naveira, Fabian Salas in Chicho Mariano Frumboli. Struktura ne posega v sam ples in komunikacijo v paru, temveč daje podlago za improvizacijo in ustvarjanje, kar pa je temelj za razvoj novih dimenzij gibanja v tangu.

Kakorkoli že, čar tanga ni v omejitvah, temveč v svobodi gibanja, v zaprtem, odprtem ali pa elastičnem objemu.

Kaj je Practica?

Practica je namenjena preplesavanju in/ali vadbi.

V Studiu BA Tango potekajo practice vsak torek od 21.30 do 23.00. Practice so brezplačne in odprte vsem.

Kaj je Neolonga?

Neolonga je plesni večer, kjer se plešejo tango, milonga in vals. Od milong se razlikuje predvsem po uporabi modernejše glasbe za ples. Vzdušje na neolongah je navadno bolj sproščeno, brez togih pravil.

Kaj je Milonga?

Izraz “milonga” ime več pomenov. Za plesalce so pomembni trije.

Milonga je ples, iz katerega se je ob koncu 19.stoletja razvil tango. Vendar pa se je ples milonga še naprej razvijal vzporedno s tangom. Je ples v 2/4 taktu, hitrejši in za razliko od tanga bolj igriv, živahen in vesel.

Milonga je tudi izraz za plesni večer, kjer se plešejo tango, milonga ter vals in hkrati za prostor, kjer se plesni večer dogaja.

Kaj je “Ekskluzivni program učenja”? So to individualne ure?

Ni nujno, da so to individualne ure.

Gre za individualno sestavljen program, s katerim omogočimo najbolj optimalno učenje posameznika oziroma posameznega para glede na njegove potrebe in želje. Lahko so individualne ure, lahko je kombinacija individualnih ur s tehniko, individualna priprava na priključitev določenemu tečaju…Pravzaprav karkoli. Lahko se najde tudi skupina parov, ki ima podobne potrebe, želje in cilje.

Dogovorimo se za sestanek, na katerem izrazite svoje želje, prioritete, itd. Na podlagi tega in seveda razpoložljivih možnosti in terminov skupaj sestavimo program.

Če vas zanimajo podrobnosti o tej novosti, bomo veseli vašega klica.

Imam dve levi nogi. Ali se lahko naučim plesati argentinski tango?

V studiu BA Tango smo usmerjeni k potrebam in razvoju vsakega posameznika – delamo v majhnih skupinah in se posvetimo vsakemu.

Iz 17-letnih izkušenj poučevanja vemo, da lahko vsakega, ki zna hoditi, naučimo plesati tango.

Cilj poučevanja v studiu ni le učiti, temveč naučiti ;).

Cena tečaja se mi zdi previsoka.

Razumemo. Vsakodnevno moramo sprejemati odločitve in tehtati med kvaliteto in ceno. Zavedamo se, da marsikdaj odločitev ni lahka.

Vsekakor pa svetujemo, da si razen cen pogledate tudi koliko ur določen tečaj obsega – ko preračunate na uro, v večini primerov razlika ni bistvena.

Ali učite pravi tradicionalni stil argentinskega tanga?

Argentinski tango je nastal okoli leta 1880. Od takrat se je neprestano razvijal. V preteklosti so nastajali različni stili kot, n.pr. Tango Canyengue, Tango Liso, Tango de Salon, Tango Orillero, Tango Estilo Villa Urquiza, Tango Milonguero, Tango Estilo Todaro, Tango Fantasia in še nešteto drugih, tako, da o pravem tradicionalnem stilu tanga ne moremo govoriti, bolje rečeno, nikoli v preteklosti ni obstajal. Izraz “tradicionalni stil” se je v tangu pojavil šele po letu 2000, pred tem tudi ta ni obstajal.

Lepo sliko tega podaja Maria Nieves, priznana plesalka tanga iz Buenos Airesa, ena redkih še živih, ki je živela v zlati dobi tanga in hkrati ena tistih, ki se ji lahko zahvalimo, da danes še poznamo in plešemo tango:

„Opažam, da danes vsi plešejo enako…na milongah ženske visijo na moških, zadnjico potiskajo nazaj, prsa pritisnejo na partnerjev prsni koš, spodaj pa so tako narazen, da bi vmes lahko šel tramvaj – tak stil je danes moderen. To spoštujem, a mi ni všeč. V mojem času nisi videl dveh plesati enako – to je bil čudovit čas za tango.“

Torej, učimo argentinski tango in na osnovnih tečajih (začetni, nadaljevalni, izpopolnjevalni) tečajniki spoznavajo tehniko tanga, osnovne elemente tanga, različne tradicionalne sekvence, glasbo ter principe komunikacije v paru.

Ali moram imeti predhodno plesno znanje?

Poučevanje tanga v Studiu BA Tango temelji na naravnem gibanju telesa, zato predhodno plesno znanje ni potrebno.

Ali moram imeti plesne čevlje?

Na začetku plesni čevlji niso potrebni. Priporočamo predvsem čevlje, ki so udobni. Plesalke imajo lahko čevlje brez pet ali s petami, če so na njih navajene. Prosimo pa, da so to čevlji, ki jih prinesete s sabo in jih ne uporabljate zunaj.

Če ste že plesali katerekoli druge plese, prinesite čevlje, ki ste jih uporabljali tam. Na začetku in tudi kasneje so zelo primerne plesne superge ali plesni copati.

Ali lahko pridem na tečaj sam(a)?

Na tečaj se lahko prijavite tudi sami.

Ali lahko plešeta skupaj dve plesalki/dva plesalca?

Seveda. Ne boste prvi takšen par v studiu ;).

Ali je res, da se v Studiu BA Tango poučuje samo odprt stil?

Ni res.

Je pa res, da bazo postavljamo na odprtem objemu, saj je zaprt stil za začetnike prezahteven – seveda, če ga želijo plesati pravilno. Tako se plesalci učijo zaprtega objema v višjih stopnjah.

Ali je res, da se v Studiu BA poučuje samo tango nuevo?

Ni res. V studiu BA Tango se poučuje argentinski tango.

V začetnem, nadaljevalnem tečaju in izpopolnjevalnem tečaju se plesalci spoznajo z osnovno tehniko argentinskega tanga, z osnovami komunikacije v paru, s tradicionalno tango glasbo in tradicionalnimi sekvencami.

Tango Nuevo oziroma sklop tečajev, ki temelji na osnovnem konceptu tanga nueva, to je strukturi, sledi šele vsem osnovnim tečajem, v katerih spoznate osnove tanga, ki so podlaga za nadalnji razvoj kateregakoli stila.