TangoFloorTec ™

Kaj je TangoFloorTec  ?

TangoFloorTec  je tango tehnika, ki temelji na konceptu biomehanike (BA Tango Biomechanics ). Izvaja se na tleh in pomaga pri razvoju pravilne postavitve telesa ter pri pravilni izvedbi gibov, ki se sicer izvajajo v stoječem položaju.

Temelji na ozaveščanju pravilnih pozicij telesa ter pravilni uporabi in razvoju mišičnih skupin, ki delujejo pri izvajanju tango elementov.

 

Kako in zakaj je nastal TangoFloorTec ?

TangoFloorTec je razvila Andreja na podlagi dolgoletnih plesnih izkušenj, raziskovanju anatomije gibanja človeškega telesa in iskanju rešitev za najbolj optimalen razvoj plesalcev in plesalk tanga.

Andrejo je poleg plesa že od nekdaj zanimalo delovanje človeškega telesa. Ker ji študij medicine ne bi dopuščal intenzivnih plesnih treningov, se je odločila za študij farmacije, ki je vseboval tudi medicinske predmete, diplomsko delo pa je opravljala na Medicinski fakulteti.

Leta 2010 je bila na podlagi svojih izkušenj in rezultatov habilitirana na Akademiji za ples kot višja predavateljica, smer plesno izražanje. Na akademiji je svoje znanje nadgrajevala predvsem z obiskovanjem predavanj preventivne medicine, specializirane za potrebe plesalcev.

 

Kakšen je namen vadbe TangoFloorTec ?

Namen TangoFloorTec vadbe je izboljšanje plesne tehnike in s tem lepša, bolj fluidna izvedba elementov v tangu ter preprečevanje poškodb zaradi nepravilne uporabe telesa in neozaveščenih mišičnih sklopov.

Z vajami postanejo gibi bolj ozaveščeni, skladnejši in lepši.

 

Kako lahko vadimo tango elemente na tleh?

Vadimo predvsem pravilne pozicije in gibe, ki se izvajajo v tangu ter ozaveščamo in krepimo mišične sklope, katerih zavedanje in uporaba omogoča boljše ravnotežje in boljšo komunikacijo s partnerjem.

TangoFloorTec  vadba zajema tudi vadbo nekaterih elementov v tangu, kot so n.pr. ochos, ganchos, boleos, adornos.

V TangoFloorTec  vadbo so vključene tudi vaje za večjo prožnost telesa in estetiko giba.

 

Zakaj so ure solo tehnike in TangoFloorTec  vadba koristni, če že obiskujem tečaje in plešem na milongah?

Med samim učenjem plesa smo preveč zaposleni s svojim ravnotežjem, partnerjem, glasbo in novimi elementi, da je pravilne pozicije praktično nemogoče ozavestiti – tako delamo gibe na pol oziroma narobe, posledica česar je napačna in zato težja izvedba, dolgotrajno ponavljanje napačnega giba pa ima lahko za posledico tudi bolečine in poškodbe. Zato je pomembno, da se vsak posameznik posveti izboljšavi svoje plesne tehnike.

 

V čem je prednost TangoFloorTec  (TFT ) vadbe pred solo tehniko?

TangoFloorTec  (TFT ) vadba je namenjena kot dodatna vadba poleg klasične solo tehnike, ki se izvaja v stoječem položaju.

Solo tehnika ostaja pomembna iz vidika pravilne izvedbe giba, izboljševanja ravnotežja, premika v prostoru, itd. TFT pomaga reševati težave, ki se pojavljajo pri izvajanju elementov v stoječem položaju. Zaradi faktorja ravnotežja v stoječem položaju namreč težje ozavestimo pravilne pozicije.

Na tleh se lahko bolj posvetimo posameznim mišičnim skupinm in vadbi pozicij in jih tako ozaveščamo na pravilen način. Prav tako se posvetimo ozaveščanju in krepitvi mišic, ki izboljšujejo ravnotežje.

Za to, da telo ozavestimo, potrebujemo precejšnje število ponovitev. Vadba na tleh nam omogoča, da razbremenimo sklepe, ki sicer pri vadbi v stoječem položaju trpijo, tako lahko vajo ponovimo večkrat.

Zanimivo je tudi dejstvo, da nekaterih vaj v ležečem položaju ne moremo izvesti, če jih ne naredimo pravilno ali če gib ne izvira iz pravilnega dela telesa. V stoječem položaju je zaradi kompenzatornih mehanizmov običajno izvedba napačnega giba možna, se pa zato težje zavemo, kaj je vzrok za naše težave in jih zato tudi težje odpravimo.